Wat kost het onderhoud van een zwembad per jaar?

Zalige-zwembadactie7
Zalige-zwembadactie7

Wat is de kostprijs per jaar voor een zwembad? Om jaar in, jaar uit van je zwembad te genieten is een goed zwembadonderhoud van belang. Welk kostenplaatje komt nu precies kijken bij dat onderhoud? 


Wij rekenden het voor je uit én geven je het eerste jaar onderhoud gratis bij aankoop van een zwembad tussen 1 juli en 30 september! Lees hier meer over de jaarlijkse onderhoudskost en over onze zwembad zomeractie.

Zalige-zwembadactie-8

De gemiddelde kost per jaar hangt af van verschillende factoren. Een exacte kostprijs geven is daarom niet eenvoudig. Zo zijn de onderhoudskosten van een zwembad voor een heel stuk afhankelijk van het totale volume van je zwembad.

En met enkele energiebesparende tips kan je de jaarlijkse kost voor een groot stuk drukken. We delen hieronder de onderhoudskosten van een zwembad op in vier categorieën en geven je de gemiddelde zwembadkost per jaar mee.

Bij onderstaande voorbeelden gaan we uit van een standaard zwembad met een watervolume van 30m³.

Ontdek onderaan ook onze Zalige Zwembadactie!

Zalige-zwembadactie-5

1. De onderhoudskost van je zwembad

Je wilt natuurlijk in helder water zwemmen. Een filtersysteem is essentieel om jouw zwembadwater proper te houden. Reken erop dat je je filterpomp vanaf de opstart van je zwembad (gewoonlijk vanaf april) enkele uren per dag moet laten draaien. Eind oktober mag je zwembad opnieuw in wintermodus gaan en mag de filter naargelang hoe je je zwembad winterklaar maakt ook op slaapstand. Dat betekent een bijkomende energiekost gedurende een half jaar. Op jaarbasis kan dit ongeveer € 150 kosten.

Zalige-zwembadactie-3

2. De kost om je zwembad te verwarmen

Aanhoudende tropische temperaturen die je zwembadwater opwarmen mogen we in de Benelux jammer genoeg niet vaak verwachten. Voor een aangename duik breng je je zwembadwater tot rond de 28°C. Afhankelijk van de ligging van je zwembad, de afdekking van je zwembad en de weersomstandigheden zal de kost voor het opwarmen van je zwembad verschillen.

Er zijn verschillende verwarmingsmethodes voor een zwembad. Zonnepanelen of een warmtepomp zijn het meest voordelig en worden het vaakst gebruikt. Een investering die de energiekost voor een groot stuk drukken. Met een warmtepomp mag je rekenen op een energiekost tussen de 250-350 euro per jaar.

 

Energietip!

Warmte ontsnapt vooral door het wateroppervlakte. Een kwalitatieve afdekking kan dus een pak schelen. Een eenmalige kost die op lange termijn zeker compenseert! Kies je voor een afdekking met solar lamellen, dan haal je de totale energiekost voor een groot stuk naar beneden.

Zalige-zwembadactie-9

3. Het zwembad (bij)vullen

Een nieuw zwembad moet volledig gevuld worden. Afhankelijk van de grootte van je zwembad, zal die kost verschillen. In Vlaanderen betaal je ongeveer €5,16 per kubieke meter water.

Daarna verliest elk zwembad ook nog een bepaalde hoeveelheid water tijdens gebruik. Het water verdampt bijvoorbeeld sneller op warme zomerdagen. Wordt je zwembad een plek voor waterpret of ga je vooral rustig dobberen op een luchtmatras? De mate van de activiteit in het zwembad is uiteraard ook een bepalende factor. Voor het bijvullen van je zwembad mag je jaarlijks op een 10-30% van je totale volume water rekenen. Voor 30m³ komt dit dus op een bijvulkost tussen 15 en 45 euro per jaar.

Zalige-zwembadactie-6

4. Onderhoudsproducten voor je zwembad

Heel wat factoren kunnen tijdens zwembadmaanden de waterbalans verstoren. Denk aan de zon die de groei van algen en bacteriën stimuleert en allerlei vuiltjes, haren en zonnecrème die in het water terechtkomen. Het desinfecteren van het zwemwater is dus zeker nodig. Hiervoor controleer je de chloorlevels, pH-waarde en andere waarden aan de hand van testers. Daarna kan je je waterkwaliteit met de zwembadproducten bijsturen waar nodig. Zet een budget aan de kant van ongeveer 150 tot 200 euro voor deze onderhoudsproducten en benodigdheden.

 

Besparingstip!

De zwembaden bij Exterior Living zijn makkelijk te onderhouden. De gladde liner heeft geen voegjes zoals een tegelwand. Algen en bacteriën kunnen zich hier minder makkelijk op vasthechten. Zo heb je minder reinigingsproducten nodig om je water proper te houden.

Kies ook voor een optimaal filtersysteem zodat je minder reinigingsproducten moet gebruiken. Ook dit bespaart kosten op lange termijn.

 

 

Conclusie

Als we de optelsom maken komen we dus uit op een jaarlijks bedrag tussen de 615 tot 723 euro voor het onderhoud van een zwembad met een watervolume van 30m³.  Per m³ komt dit tussen de 18 tot 24 euro uit.

Zalige-zwembadactie-4

Geniet van onze zomerse zwembadactie!

Bij Exterior Living onderzochten we het gemiddeld jaarlijks bedrag voor onderhoud van een zwembad in de tuin. De kost per jaar hangt uiteraard af van een aantal factoren en is afhankelijk van het volume van je zwembad. Rekening houdend met de gemiddelde prijs van onderhoudsproducten, verwarming en het bijvullen van water kwamen we op een gemiddelde kost van €20 per kubieke meter per jaar anno 2022.

We leven in turbulente tijden. Eentje waar we hoe dan ook allemaal verlangen naar een zwembad in eigen tuin. Wat als je jouw zwembad kon aankopen met een zomerkorting ter waarde van jouw jaarlijks zwembadonderhoud?

Geniet deze zomer van €20 korting incl. btw per kubieke meter! Koop jouw zwembad nu met korting bij een deelnemende verdeler in je buurt t.e.m. 30 september 2022. Ga langs bij je verdeler voor meer info over de verschillende modellen en kortingen.

De actie loopt vanaf 01/07/2022 t.e.m 30/9/2022.

 

 

<< Vind een deelnemende verdeler in je buurt 

 

 

 

<< Ontdek onze zwembaden