Tuintips tijdens de wintermaanden

Een nieuw jaar betekent het aanbreken van een nieuwe cyclus. In januari is de tuin in rust, maar er zijn vaak vorstvrije periodes waarin u van alles kunt doen ter voorbereiding en bescherming van uw tuin.


We delen graag enkele tips voor uw tuin tijdens de wintermaanden.

Kerstboom

Of u nu uw kerstboom laat staan tot net na Kerstmis of liever tot aan Driekoningen, na de winter krijgt hij vroeg of laat een nieuwe bestemming.

Kunststof bomen gaan natuurlijk de berging weer in. Koos u dit jaar voor een echte kerstboom, dan zijn er enkele opties mogelijk. Heeft de boom genoeg wortels, dan kan hij een plaats krijgen in uw tuin. Zet hem in een plantenbak of kies een plek in de grond. Plant hem niet bij vriestemperaturen!
Een kerstboom met te weinig wortels kan verhakseld worden en dienen als mulchlaag. Bescherm zo uw grond tegen winterse omstandigheden.

Vrieskou en sneeuw

Als het gevroren heeft in de winter dan mag u niet over gras en planten lopen, de voetstappen blijven dan nog heel lang zichtbaar. Ook als het gazon ontdooit na een vriesperiode of langdurige regen, vermijdt u het om erop te wandelen.

Indien er sneeuw valt, is het aangeraden deze met een bezemsteel van takken en coniferen te halen. Als er te lang een groot gewicht op blijft liggen, kunnen ze doorbuigen, breken en zorgen voor hinder.

Als het zonnig en vriezend weer is met een portie koude, droge wind, bestaat de kans op uitdroging van uw winterplanten. Dat komt vooral doordat de wortels uit de bevroren grond geen vocht meer kunnen opnemen.

Kijk ook even of er geen overtollig water in de schotels of potten van buitenplanten blijft staan. Wanneer die vochtig staan, lopen ze tijdens vorstperiodes gemakkelijker schade op.

Wintertips voor uw planten

Houd het tuinieren op een laag pitje en laat de bodemfauna toe de grond te voorzien van de nodige voeding tijdens de wintermaanden.

Enkele planten zullen buiten nog bloeien en zijn een waar sieraad in uw tuin. Ga  voor kleur op uw terras door bijvoorbeeld te kiezen voor winterviolen in bloembakken of andere winterbloeiers zoals de winterjasmijn en sneeuwklokjes.

Voordat de koude winter aanbrak, zette u onwaarschijnlijk uw planten naargelang soort op een overdekte plaats. Controleer of uw planten nog steeds goed beschermd zijn tegen de vorst en eventuele plantenziekten. Verwijder aangetaste bollen en bladen. Kijk af en toe kuipplanten na en geef ze wat water. Besproei in de winter ook regelmatig kamerplanten met de plantenspuit.

Maak bloempotten met uitgebloeide zomerplanten leeg en maak ze schoon, zo kunnen ze later in het voorjaar opnieuw gevuld worden met lentebloeiers. Vergeet ook de buitenkant niet even goed te borstelen.

Dieren in de winter

Heel wat dieren moeten zien te overleven in de koude wintermaanden. Er is een pak minder voedsel en ze gaan op zoek naar schutting en vers water. 

Voer vogels bij sneeuw of strenge vorst. Leg het voer best op een open plek, bijvoorbeeld op een voedertafel. Liefst op degelijke hoogte, zodat ze niet ten prooi vallen van katten. Geef vogels naast droog brood ook stukjes fruit, noten en zaden. Zo krijgen zij genoeg vitamines binnen en wordt de kans op vraatschade in uw tuin kleiner. 

Het ijs op een bevroren vijver slaat u nooit kapot. Dit brengt vissen schade toe en kan ze zelfs doden. Het is beter om voorzichtig een wak te maken met warm water. Een bal in de vijver laten drijven of een bos holle stengels erin zetten, zorgt ervoor dat er zuurstof in de vijver komt en dat niet alles dichtvriest.

U kan een plekje creëren bij uw vijver of elders in uw tuin om in alle rust van het dierenleven te genieten. Dit kan simpel door een tuinbank te plaatsen of een overdekte loungeruimte bijvoorbeeld.

Wintertips voor uw tuinconstructies

In de winter is het geen geschikt moment voor grond- en plantwerk, maar onderhoud aan tuinconstructies lukt prima. Tuintips hoe u uw tuinmeubelen kunt beschermen tijdens de winter, beschreven we hier.

In deze tijd van het jaar, zijn er meestal wel ideale momenten om reparatiewerk in de tuin te doen. De omstandigheden zijn te koud om te schilderen, maar een hek, poort of pergola opknappen gaat wel. Controleer ook uw klimsteunen en tuinmateriaal. Zo komt u in de lente niet voor verrassingen te staan.  

Met dikke truien, knusse dekens of een verwarmingstoestel, is het natuurlijk ook perfect mogelijk om in uw  loungeruimte te vertoeven. Ook tijdens de wintermaanden kunnen uw tuinconstructies dienen als verlengde van uw woonkamer, zoals de trends dit voorspellen. 

 

Nog geen tuinhuis of carport?

Aan het begin van het jaar is het een goed moment om na te denken over uw tuininrichting.

Maak nu vast plannen en schetsen voor eventuele aanpassingen in je tuin. Zo kunt u er in het voorjaar ten volle van genieten.

Vind hier een dealer in uw buurt.