Hoe een zwembad winterklaar maken

Ben je op zoek naar advies om jouw zwembad winterklaar te maken?
Geen idee wanneer je daar nu precies moet aan beginnen?


We gingen te rade bij een van onze verdelers. Jurgen is zaakvoerder van Houtcreatie Ghekiere en nam even tijd om al onze zwembadvragen te beantwoorden.  


Lees hier het interview en kom alles te weten over hoe je jouw zwembad winterklaar maakt.

Wanneer moet je een zwembad precies winterklaar maken? 

“Je zou denken dat de periode rond september ideaal is, omdat dan toch niemand meer het water in wilt. Wacht toch nog even af!

De periode van eind oktober, begin november is ideaal. Je start namelijk het best met het winteronderhoud van je zwembad wanneer het water 12°C of kouder is. In die temperaturen kunnen algen niet meer overleven. Hier zijn dan zeker geen chemische behandelingen tegen algen nodig. Algen zijn de organismen die je water groen maken.”

Wat is nu de beste manier om een zwembad winterklaar te maken?

“Dit hangt af van enkele factoren. Het model van je zwembad, de manier waarop je die zult afdekken, waar jouw zwembadinstallaties opgeborgen staan,…”

 

Is er een verschil tussen het winterklaar maken van een houten zwembad en een modulair zwembad?

“Er is geen verschil in het winteronderhoud van een houten zwembad en een modulair zwembad. Wat wel een andere aanpak vraagt, is een volledig ingegraven zwembad versus een (half)opgebouwd model. Dit is dan vooral de manier waarop je jouw water zult afdekken.”

Moet je dan je zwembadwater afdekken voor de winter?

“Je water afdekken is in principe niet per se nodig en hangt af van jouw voorkeuren.

Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om dagelijkse je circulatiepomp een 4 à 5-tal uren te laten draaien. Bij vorst doe je dit beter niet, maar de laatste jaren hebben we amper vriesmomenten gehad in onze streken. Er hangt natuurlijk een prijskaartje aan het laten draaien van je pomp. Kijk wat voor jou het voordeligst is, bijvoorbeeld ’s nachts met nachttarief of overdag als er zonnepanelen liggen…

Dek je je zwembad wel af met een winterzeil of veiligheidsbache, dan moet je ervoor zorgen dat het niet op het water ligt. Het zou namelijk kunnen aanvriezen of het zeil beschadigen.  

Bovengrondse zwembaden kan je goed afdekken, omdat het zeil er volledig recht over gespannen wordt. Heb je een ingegraven zwembad? Dan gebruik je best een bache die aan de hand van buizen boven het water komt. Het belangrijkste is eigenlijk dat je zeil geen licht doorlaat.

Er bestaan ook rolluiken om zwembaden af te dekken. We adviseren om die eigenlijk niet te sluiten. Het materiaal van zwembad rolluiken wordt kwetsbaar bij lage temperaturen. Houd er ook rekening mee dat deze op het water rusten en dus zouden kunnen aanvriezen bij een strenge winter. Ook kun je die niet openen of sluiten bij vrieskou.”

Waarom dekken we zwembadwater precies af?

“Net als een zomerzeil, houdt een winterzeil Uv-straling van de zon tegen. Dit zorgt ervoor dat de groei van algen en schimmels enorm vermindert. Ook bladeren en ander vuil kunnen zo niet in het water terecht komen. Minder werk voor in de lente dus!”   

 

De koude temperaturen breken aan en ik wil mijn zwembad winterklaar maken.
Wat is de eerste stap?

“Sowieso is het een goede eerste stap, en een jaarlijkse taak, om je zwembad grondig schoon te maken. Reinig de waterlijn en verwijder bladeren en vuiltjes.

Gebruik een zwembadstofzuiger of robot om de bodem proper te maken. Hierna kan je jouw zwembadwater nog een 8-tal uren filteren, een nacht bijvoorbeeld. Zo komt het water helder de winter door. Vergeet niet ook je filter hierna eens te reinigen”

Hoe zit het precies met de pH-waarde van het zwembadwater?

“De pH-waarde geeft de zuurgraad van je zwemwater aan. Een goede pH-waarde is van belang voor de hygiëne en helder zwembadwater.  

Je gebruikt chloor om je zwembadwater te desinfecteren en te ontdoen van bacteriën. Zonder een goede pH waarde werkt chloor niet optimaal en kan je zwembad groen worden.

In de winter verlaag je de pH-water van je zwembad van een ideale 7,4 (en maximum 7,6) naar 7. Zorg dat het chloorgehalte 1,5ppm is. Dit doe je handmatig of via een digitale meter.”

 

Kan ik het water niet gewoon laten leeglopen?

“Ik raad niet aan om je zwembad te laten leeglopen en een hele winter leeg te laten staan. Door het gebrek aan druk op de wanden kunnen deze vervormen. Je laat het water dus best in je zwembad zitten.

Het is een grote kost en helemaal niet milieuvriendelijk om opnieuw te moeten vullen. Het is ook meer werk bij zowel winter -als zomerklaar maken.”

Moet je het water tot net onder de skimmers laten zakken?

“Ja en neen. Dat kan je zeker doen en het dient om je skimmers te beschermen tegen vorst. Je laat dan het waterpeil zakken tot een 10-tal centimeter onder de skimmers en zuigt ze goed leeg.

Maar wanneer je jouw zwembad afdekt met een rolluik, is deze methode niet handig. Zo’n rolluik rust op het water en zou dus te diep door zakken. Gebruik bij voorkeur dus een winterzeil.

Vooral bij een strenge, langdurige vriesperiode is het echt nodig om ook je skimmers goed te beschermen.”

Het zwembad en het water zijn schoon, wat zijn de volgende stappen?

“Nu zorg je ervoor dat al je zwembadinstallaties winterklaar worden gemaakt. Ook hier zitten een paar verschillen, afhankelijk van waar je alles opbergt en hoe zwaar het gaat vriezen. Staan ze binnen een goed geïsoleerde garage, dan is er natuurlijk minder tot geen kans op vorstschade.

 

Wat moet er dan allemaal uitgeschakeld worden en wat niet?

“Blijft je water boven je skimmers, dan kan je de circulatiepomp dagelijks een aantal uur laten draaien. Doet dit niet bij vorst!

Staat het water lager, dan kan je die pomp afzetten. Ook de filter en warmtepomp kan je uitschakelen. Nu hoef je toch het water niet op te warmen voor zwemplezier.

Je zet de pomp in wintermodus of koppelt hem volledig los en zet hem op een vorstvrije plaats. Zorg in beide gevallen dat de pomp volledig proper en droog is.

Leg ook alle leidingen af. Zorg ervoor dat al het water dat er nog in zit eerst weg kan vloeien. Daarna monteer je alles terug, zodat er geen beestjes of vuil in kunnen komen. Berg de losse installaties op een afgedekte plaats op.”

Moet je het water dan niet filteren tijdens de winter?

“Als je het water in het zwembad liet zakken, stop je met filteren. Op die manier bespaar je energie, maar na de winter heb je wel meer werk om de kwaliteit van het water opnieuw in orde te krijgen.

Bij deze methode kan je de filterpomp dus volledig loskoppelen, reinigen en opbergen.

Laat je het water boven je skimmers staan, dan blijf je het ook filteren. Natuurlijk een pak minder dan in de zomer. Je kiest dan zelf of je het een 4 à 5-tal uren overdag of liever ’s nachts doet.”

 

Kan het water groen worden in de winter?

“In principe wel. Het groen worden van water heeft te maken met de vorming van algen. De temperaturen zijn niet zo heel koud in onze winters. Soms is je zwembadwater dus toch warm genoeg voor deze organismen. Wanneer zonlicht aan het water kan, krijgen algen ook meer groeikansen.  

Door het water te laten circuleren, voorkom je groenvorming.”

Geen gepast winterzeil voor jouw Gardipool zwembad? Zit je nog met vragen bij het winterklaar maken van jouw zwembad?
Aarzel niet contact op te nemen met jouw Exterior Living verdeler.

En nu aftellen naar de lente, waar het zwemplezier weer kan beginnen!