Onze houtsoorten

Bij Exterior Living zijn we trots op onze jarenlange ervaring en kwalitatieve expertise in houtbewerking. Bij ons kan u rekenen op de beste kwaliteit tuinhout voor al uw tuinconstructies, ongeacht de verschillende constructiemethodesOns hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen omdat we het belangrijk vinden onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Ontdek hier onze duurzame houtsoorten.

 

 

WAT IS DUURZAAM HOUT?

Het hout dat we gebruiken komt uit duurzaam beheerde bossen van over de hele wereld. Om aan duurzaam bosbeheer te kunnen doen, moeten volgende voorwaarden voldaan zijn:

  • Ecologisch verantwoord
  • Sociaal aanvaardbaar
  • Economisch rendabel

Dat wil zeggen dat er rekening wordt gehouden met de fauna en flora, bodem en waterhuishouding van het bos. Daarnaast wordt er ook rekening gehouden met lokale volkeren of andere mensen die afhankelijk zijn van het bos voor hun levensonderhoud. Als laatste wordt ervoor gezorgd dat alle betrokkenen op een eerlijke manier worden vergoed voor het beheren van het bos en dat het bos voor meerdere generaties rendabel blijft.

Hoe herkent u duurzaam hout? Dit is voorzien van een duurzaamheidslabel, of een PEFC-label. Dit label kan u ook vinden op onze producten.

 

WELKE DUURZAME HOUTSOORTEN BIEDEN WE?

Den

Iroko

1. Waarom kiezen voor dennenhout? 

 We gebruiken vurenhout (witte den) en grenenhout (rode den) uit het Hoge Noorden, zoals Noord-Scandinavië en Noord-Siberië. De trage groei van de boom garandeert sterkte en stabiliteit. Het is een levende materie die bij wisselend weer uitzet en krimpt. Zo ontstaan er barsten en scheuren die het hout een natuurlijke verweerde charme geven. De kwaliteit vermindert hierdoor absoluut niet.

2. Waarom gaan voor iroko?

Iroko is duurzaam West-Afrikaans hout. De houtstructuur is vrij gelijkmatig, met een matig fijne nerf. Het heeft een rechte draad tot kruisdraad en in een zeldzaam geval een golvende draad. De originele kleuren zijn geeloranje en licht tot middelbruin. Iroko heeft geen knopen en vergrijst gelijkmatig met de tijd onder invloed van het zonlicht. U kan met houtolie de oorspronkelijke kleur behouden.

3. Welke voordelen heeft padoek?

Zeer duurzaam en uitzonderlijk stabiel is Padoekhout uit Midden- en West-Afrika. De nerf is matig fijn en komt soms in kruisdraad voor. Meestal heeft het hout een vrij gelijkmatige structuur. Het kernhout van Afrikaans padoek is zeer duurzaam. Origineel is het koraalrood tot paarsbruin. Padoek heeft geen knopen en vergrijst door zonlicht. Het kan op dezelfde manier als Iroko zijn originele kleur behouden.

 

 

WELKE VERSCHILLENDE VORMEN GEBRUIKEN WE?

Vierkanthout is verzaagd hout dat vervolgens gedroogd en geschaafd wordt. Het oppervlak is glad, maar kan lichte scheuren vertonen. Rondhout wordt gefreesd uit een volle stam en door het droogproces ontstaan er lengtescheuren en een ruwer oppervlak. De barsten lopen niet door de kern aangezien de spanning rondom afneemt naarmate de scheur dieper wordt. Dat beïnvloedt de sterkte niet. De lengtescheuren lopen hier niet rechtlijnig.

 

WAT IS ER BIJZONDER AAN HARDHOUT?

De hardhoutsoorten ipé, iroko en itauba hebben geen knopen en vergrijzen met de tijd onder invloed van het zonlicht. Wat als ik de oorspronkelijke kleur wil houden? Dan kan u ze eenvoudig behandelen met houtolie. De originele kleur kan wel sterk verschillen:

  • Ipé:van licht- tot donkerbruin, donkeroranje mogelijks met stippen.
  • Itauba:bruin tot donkerbruin, rood tot donkerrood, mogelijks met donkere vlekken.
  • Massaranduba:bruin tot donkerbruin-rood.
  • Iroko:geeloranje, licht tot middelbruin.
  • Padoek:koraalrood tot paarsbruin.

De lamellen die we gebruiken in onze constructies ontstaan door verschillende planken aan elkaar te lassen. Die lamellen worden gelijmd met hun draad evenwijdig. Daardoor gedraagt het geheel zich als één massief stuk. Dit proces creëert een extra stevige balk die ideaal is voor grotere en zwaardere constructies.

 

HOE WORDT HET DUURZAAM HOUT BEHANDELD TEGEN SLIJTAGE EN DE ELEMENTEN?

Niet-behandeld hout moet tegen ons guur klimaat beschermd worden. Om het hout duurzaam te houden, kan het geïmpregneerd worden. Geïmpregneerd tuinhout krijgt een zoutgroene kleur, is schimmelwerend en is preventief beschermd tegen verrotting en insecten. Het grenenhout dat we gebruiken bij Gardival is bijzonder geschikt om te impregneren. Als het hout vergrijst, kan het bijgekleurd worden met een groene beits of een kleur naar keuze. Indien u de vergrijzing wil tegengaan en de mooie originele kleur van het hout wil behouden, behandelt u best het hout met een kleurloze olie, meteen na plaatsing. Wij impregneren het tuinhout zelf. Het verduurzamingsproduct wordt samen met het hout onder druk gebracht in een cilindervormige ketel totdat het hout volledig verzadigd is. Onze jarenlange ervaring met dit proces garandeert de hoogste kwaliteit. 

Een andere manier om hout duurzamer te maken is door het langdurig te verhitten. Hierdoor ontstaat Thermowood (link naar pagina) wat even hard is als tropisch hardhout, maar wel veel ecologischer.

 

HOE KAN IK MIJN DUURZAAM HOUT IN DE TUIN GEMAKKELIJK ONDERHOUDEN?

Hout krimpt en zwelt onder invloed van het klimaat (zon, regen, wind en temperatuur). Daardoor kunnen barsten en scheuren ontstaan, maar die beïnvloeden de sterkte niet. Het tuinhout blijft dus even stevig. Wat is de beste bescherming tegen wind, zon en regen? Behandel uw tuinconstructie aan binnen- en buitenkant met de juiste producten. De buitenzijde krijgt minstens één beschermingslaag en twee dekkende lagen. Gebruik daarvoor een beits in een kleur naar keuze. Uw verfspecialist kan u verschillende verfbeitsen in mooie dekkende kleuren aanraden. 




Nog niet helemaal zeker welke houtsoort u wil?
Voor meer informatie en advies kan u terecht bij uw dichtstbijzijnde dealer.