Onze houtsoorten

Bij Exterior Living zijn we trots op onze jarenlange ervaring en kwalitatieve expertise in houtbewerking. Bij ons kan u rekenen op de beste kwaliteit tuinhout voor al uw tuinconstructies, ongeacht de verschillende constructiemethodes. Wat kan u verwachten van onze diensten? Dat ontdekt u hier. 

 

WELKE VERSCHILLENDE SOORTEN HOUT GEBRUIKT EXTERIOR LIVING?

Vierkanthout is verzaagd hout dat vervolgens gedroogd en geschaafd wordt. Het oppervlak is glad, maar kan lichte scheuren vertonen. Rondhout wordt gefreesd uit een volle stam en door het droogproces ontstaan er lengtescheuren en een ruwer oppervlak. De barsten lopen niet door de kern aangezien de spanning rondom afneemt naarmate de scheur dieper wordt. Dat beïnvloedt de sterkte niet. De lengtescheuren lopen niet rechtlijnig.

 

WELKE HOUTSOORTEN KAN IK KIEZEN?

Den

Iroko

1. Waarom kies ik dennenhout? 

Exterior Living gebruikt vurenhout (witte den) en grenenhout (rode den) uit het Hoge Noorden van Noord-Scandinavië en Noord-Siberië. De trage groei van de boom garandeert sterkte en stabiliteit. Het is een levende materie die bij wisselend weer uitzet en krimpt. Zo ontstaan er barsten en scheuren die het hout een natuurlijke verweerde charme geven. De kwaliteit vermindert absoluut niet.

2.. Waarom gaan voor Iroko?

Iroko is duurzaam West-Afrikaans hout. De houtstructuur is vrij gelijkmatig, met een matig fijne nerf. Het heeft een rechte draad tot kruisdraad en in een zeldzaam geval een golvende draad. De originele kleuren zijn geeloranje en licht tot middelbruin. Iroko heeft geen knopen en vergrijst gelijkmatig met de tijd onder invloed van het zonlicht. U kan met houtolie de oorspronkelijke kleur behouden.

3. Welke voordelen heeft Padoek?

Zeer duurzaam en uitzonderlijk stabiel is Padoekhout uit Midden- en West-Afrika. De nerf is matig fijn en komt soms in kruisdraad voor. Meestal heeft het hout een vrij gelijkmatige structuur. Het kernhout van Afrikaans padoek is zeer duurzaam. Origineel is het koraalrood tot paarsbruin. Padoek heeft geen knopen en vergrijst door zonlicht. Het kan op dezelfde manier als Iroko zijn originele kleur behouden.

 

 

WAT IS ER BIJZONDER AAN HARDHOUT?

De hardhoutsoorten ipé, iroko en itauba hebben geen knopen en vergrijzen met de tijd onder invloed van het zonlicht. Wat als ik de oorspronkelijke kleur wil houden? Dan kan u ze eenvoudig behandelen met houtolie. De originele kleur kan wel sterk verschillen:

  • Ipé:van licht- tot donkerbruin, donkeroranje mogelijks met stippen.
  • Itauba:bruin tot donkerbruin, rood tot donkerrood, mogelijks met donkere vlekken.
  • Massaranduba:bruin tot donkerbruin-rood.
  • Iroko:geeloranje, licht tot middelbruin.
  • Padoek:koraalrood tot paarsbruin.

De lamellen die we gebruiken in onze constructies ontstaan door verschillende planken aan elkaar te lassen. Die lamellen worden gelijmd met hun draad evenwijdig. Daardoor gedraagt het geheel zich als één massief stuk. Dit proces creëert een extra stevige balk die ideaal is voor grotere en zwaardere constructies.

 

HOE WORDT HET HOUT BEHANDELD TEGEN SLIJTAGE EN DE ELEMENTEN?

Niet-behandeld hout moet tegen ons guur klimaat beschermd worden. Geïmpregneerd tuinhout krijgt een zoutgroene kleur, is schimmelwerend en is preventief beschermd tegen verrotting en insecten. Het grenenhout dat we gebruiken bij Gardival is bijzonder geschikt om te impregneren. Als het hout vergrijst, kan het bijgekleurd worden met een groene beits of een kleur naar keuze. Wij impregneren het tuinhout zelf. Het verduurzamingsproduct wordt samen met het hout onder druk gebracht in een cilindervormige ketel totdat het hout volledig verzadigd is. Onze jarenlange ervaring met dit proces garandeert de hoogste kwaliteit. 

 

HOE KAN IK MIJN HOUT IN DE TUIN GEMAKKELIJK ONDERHOUDEN?

Hout krimpt en zwelt onder invloed van het klimaat (zon, regen, wind en temperatuur). Daardoor kunnen barsten en scheuren ontstaan, maar die beïnvloeden de sterkte niet. Het tuinhout blijft dus even stevig. Wat is de beste bescherming tegen wind, zon en regen? Behandel uw tuinconstructie aan binnen- en buitenkant met de juiste producten. De buitenzijde krijgt minstens één beschermingslaag en twee dekkende lagen. Gebruik daarvoor een beits in een kleur naar keuze. Uw verfspecialist kan u ­verschillende verfbeitsen in mooie dekkende kleuren aanraden. 


Nog niet helemaal zeker welke houtsoort u wil?
Voor meer informatie en advies kan u terecht bij uw dichtstbijzijnde dealer.