Een carport plaatsen: alles wat je moet weten!

Je wilt je auto, moto, fietsen of mobilhome voortaan op een beschermde plek parkeren? Geen zin meer om jouw autoruiten te moeten krabben in de winter? Gedaan met het moeten wegspoelen van vogelpoep of het risico lopen dat iemand je spiegel past wanneer je wagen langs de weg geparkeerd staat?


Je kiest als oplossing een carport? Goede keuze! Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het plaatsen van een carport?
We geven je hieronder graag meer tips en advies aan de hand van een stappenplan!

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een carport?

Op de markt vind je verschillende carports uit duurzame materialen. Maar hoe weet je nu welke te kiezen? Hoe bepaal je de grootte van je carport? Welk materiaal is het best voor een carport? Daarbovenop zit je met vergunningen en regels rond het plaatsen van een carport waar je rekening mee moet houden.

Met dit handige stappenplan vind je antwoorden op al jouw carport-vragen:

1. Hoe bepaal ik de grootte van mijn carport?

De grootte van jouw carport bepalen is een eerste grote stap. Je kan hiervoor je wagen(s), en andere voertuigen die je eronder wilt parkeren, meten. Hierbij zijn zowel de lengte, de breedte en de hoogte van belang.

Een gemiddelde gezinsauto is ongeveer 4m x 1,75m, met een hoogte van 1,8m .

Ben je op zoek naar een carport enkel voor je gezinswagen, dan is de aanbevolen afmeting 7,2 x 3,6m. Je moet rekenen dat je ook uit je auto moet kunnen stappen natuurlijk. Om helemaal zeker te zijn, meet je de voertuigen dus met deuren open en dit tenminste langs één kant.

Schakel indien nodig hulp in van een ervaren vakman!  

 

<< Vind een vakman

 

2. Waar moet jouw carport geplaatst worden? Heb je daar genoeg plaats?

Een carport installeer je op jouw bouwgrond. Kies bijvoorbeeld voor een losstaand model naast je woning, in je voortuin of achteraan je huis. Deze kan je ook voor je garage plaatsen, maar let hier wel op de juiste afmetingen. Je wilt natuurlijk zonder problemen jouw garagepoort nog kunnen openen.

Een tweede optie is een aangebouwd model. Dan wordt de carport aan je gevel gebouwd. Het voordeel hier is dat je steeds gespaard blijft van regen en wind bij het in- en uitstappen van je auto! Je maakt ook optimaal gebruik van de plaats die je hebt.   

Haal opnieuw je meetgerief boven om dit te kunnen bepalen of schakel een vakman in.

3. Hoe ver van de scheidingslijn mag mijn carport komen?

Bij het plaatsen van een losstaande carport aan de zijkant van je woning, moet je rekening houden met 3 meter tussen de poten en de perceelgrens. Plaats je een carport in je achtertuin, dan geldt 2 meter.

Ga je voor een aanbouw, dan mag een carport tot op de perceelgrens reiken. Pas wel op! De scheidingsmuur moet ongewijzigd blijven.

Spreek hier ook best over met je buren. Wie weet beslissen jullie om een overkoepelende carport op maat te plaatsen?

 

<< Een offerte op maat

4. Heb je een vergunning nodig?

In België zit het zo dat je een totaal van 40m² aan vrijstaande bijgebouwen mag plaatsen rondom je woning. Hierin zitten reeds gebouwde garages, serre, tuinhuizen, carports… in vervat.

Een vergunning aanvragen is verplicht wanneer de totale oppervlakte wordt overschreden. Het is vanzelfsprekend dat een carport groter dan 40 m² een vergunning vraagt.

We noteerden hier meer informatie over bouwvergunningen.
Twijfel je? Ga langs bij je gemeente voor meer informatie.

 

<< Meer over vergunningen

5. Welk materiaal kies je best voor een carport?

Carports kunnen uit hardhout of drukgeïmpregneerd grenenhout worden gemaakt. Een tweede optie is aluminium. Beide materiaalsoorten hebben een duurzaam karakter en zijn uiterst geschikt voor carports. De keuze ligt volledig in jouw handen.

Welk materiaal vind je het mooist? Past aluminium beter bij jouw woning of brengt hout meer sfeer?

Aluminium heeft een moderne uitstraling en is enorm onderhoudsvriendelijk. Hout past dan weer perfect bij charmante woningen en hebben een natuurlijke look. Houd je nog het meest van een combinatie van hout en aluminium? Ook dat is mogelijk!

Ook voor de materiaalkeuze kan je terecht bij een van onze verdelers.

 

<< Ontdek onze materiaalsoorten

6. Hoe bereid je de grond en fundering voor je carport voor?

Een goede fundering is essentieel. De toestand van je terrein speelt hier een belangrijke rol. Is er reeds bestrating aanwezig? Is de ruimte waar je carport moet komen min of meer waterpas? Moet de grond eerst worden opgehoogd of uitgegraven? Heeft de ondergrond voldoende draagkracht? Sta ook even stil bij de samenstelling van de grond.

Wil je jouw carport op bestaande bestrating plaatsen? Dan wordt de bestrating als fundering gebruikt. De voetsteunen van de carport worden verankert in de bestrating. Dit laat je best over aan jouw vakman.

Is er nog geen bestrating?

Zorg dat de fundering van de carport altijd dieper ligt. Schakel best een professional in. Voorzie in de planning minstens een week tijd tussen het funderen en installeren van jouw carport. Nieuwe fundamenten moeten uitharden voor je jouw carport kunt beginnen plaatsen!

7. Een carport (laten) plaatsen

Jouw keuze is gemaakt, de plannen opgezet, alles is gemeten, de funderingen zijn in orde? Dan kan het plaatsen van jouw carport beginnen.

Wij raden steeds aan in zee te gaan met ervaren vakmannen. Laat je grondig adviseren of bijstaan bij doe-het-zelf-projecten.

Helemaal klaar om een carport te plaatsen? Bekijk hier ons aanbod of ga langs bij een verdeler in jouw buurt!

 

<< Ga langs bij een verdeler

EXTRA: Wat is het verschil tussen een carport en een garage?

Eerst en vooral hebben beide opties het doel een wagen op een veilige plek te kunnen parkeren. Wat nu het grootste verschil is? Een carport is doorgaans een open ruimte, terwijl een garage volledig dichtgemaakt is.  

Bovendien is een garage meestal van steen of hout gebouwd. Een carport vind je, zoals hierboven besproken, dan weer uit hout en/of metaalsoorten, zoals aluminium.

Hoe weet je nu welke van beide het best bij jou past?

Elke woning is uniek en ook jouw smaak verschilt met dat van anderen. Bekijk daarom best de voor- en nadelen van een garage en een carport om een beslissing te maken.

Jouw keuze is gemaakt, de plannen opgezet, alles is gemeten, de funderingen zijn in orde? Dan kan het plaatsen van jouw carport beginnen.

Wij raden steeds aan in zee te gaan met ervaren vakmannen. Laat je grondig adviseren of bijstaan bij doe-het-zelf-projecten.

Helemaal klaar om een carport te plaatsen? Bekijk hier ons aanbod of ga langs bij een verdeler in jouw buurt!

 

Ga langs bij een verdeler

 

Een beschermde wagen, het hele jaar door!

Jouw keuze is gemaakt, de plannen opgezet, alles is gemeten, de funderingen zijn in orde? Dan kan het plaatsen van jouw carport beginnen. Wij raden steeds aan in zee te gaan met ervaren vakmannen. Laat je grondig adviseren of bijstaan bij doe-het-zelf-projecten.

Helemaal klaar om een carport te plaatsen? Bekijk hier ons aanbod of ga langs bij een verdeler in jouw buurt!

 

Ga langs bij een verdeler

 

Welk budget heb je nodig voor een carport? 
Voor een offerte op maat van jouw wensen ben je steeds welkom bij een van onze verdelers! 

Geniet van een propere, beschermde wagen, het hele jaar door !