Onze houtsoorten

Eigenschappen van de verschillende soorten hout

Vierkanthout is verzaagd hout dat vervolgens gedroogd wordt en daarna geschaafd. Het oppervlak is glad maar kan lichte scheuren vertonen. 
Rondhout wordt gefreesd uit een volle stam en door het droogproces ontstaan er lengtescheuren en een ruwer oppervlak. De barsten lopen niet door de kern aangezien de spanning rondom afneemt naarmate de scheur dieper wordt. Dit beïnvloedt de sterkte niet. De lengtescheuren lopen niet rechtlijnig.

Hout krimpt en zwelt onder invloed van het klimaat (zon, regen, wind en temperatuur). Hierdoor kunnen barsten en scheuren ontstaan, deze beïnvloeden de sterkte niet.

Bangkirai behoort tot de duurzaamheidsklasse II - III (levensduur 10-25 jaar), is minder stabiel en bijgevolg gevoeliger voor het trekken en vervormen en kan zwarte stippen vertonen.

De hardhoutsoorten ipé, iroko en itauba hebben geen knopen en vergrijzen met de tijd onder invloed van het zonnelicht. Indien u de oorspronkelijke kleur wenst te behouden, dient u deze te behandelen met houtolie. 
De originele kleur kan wel sterk verschillen:

  • Ipé: van licht- tot donkerbruin, donkeroranje mogelijks met stippen.
  • Itauba: bruin tot donkerbruin, rood tot donkerrood, mogelijks met donkere vlekken.
  • Massaranduba: bruin tot donkerbruin-rood.
  • Iroko: geel-oranje, licht tot middenbruin.
  • Padoek: koraalrood tot paarsbruin.

Gelamelleerd hout bestaat uit houten lamellen die boven elkaar verlijmd worden zodat hun draad evenwijdig loopt. De lamellen worden bekomen door verschillende planken aan elkaar te lassen. De verbinding tussen de lamellen wordt tot stand gebracht door lijmen waarvan de mechanische eigenschappen minstens gelijk zijn aan die van de houten lamellen, zodat het geheel zich gedraagt als één massief stuk. Dit proces creëert een extra stevige balk die ideaal zijn bij grotere en zwaardere constructies.

Houtsoorten

Den

Iroko

Den (drukgeïmpregneerd)
Exterior Living gebruikt hout uit het Hoge Noorden, afkomstig uit Noord-Scandinavië en Noord-Siberië. Voor Tack gebruiken we Noord-Europees vurenhout (witte den), voor Gardival gebruiken we Noord-Europees grenenhout (rode den). Deze houtsoorten worden door een deskundige zorgvuldig geselecteerd. De sterkte en de stabiliteit van dit hout wordt door de trage groei gegarandeerd. Het is een levende materie die bij wisselend weer uitzet en krimpt. Zo ontstaan er barsten en scheuren die het hout een natuurlijke charme geven. De kwaliteit vermindert absoluut niet.

Iroko
Duurzaam West-Afrikaans hout. De houtstructuur is vrij gelijkmatig, met een matig fijne nerf. Iroko heeft een rechte draad tot kruisdraad en in een zeldzaam geval een golvende draad (natuurlijke duurzaamheidsklasse I-II). Originele kleur: geel-oranje, licht tot middenbruin. Iroko heeft geen knopen en vergrijst gelijkmatig met de tijd onder invloed van het zonlicht. Indien u de oorspronkelijke kleur wenst te behouden, dient u deze te behandelen met houtolie.

Padoek
Zeer duurzaam en uitzonderlijk stabiel hout uit Midden- en West-Afrika. De nerf is matig fijn, en soms komt er kruisdraad voor. Maar meestal heeft het hout een vrij gelijkmatige structuur. Het kernhout van Afrikaans padoek is zeer duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse I). Originele kleur: koraalrood tot paarsbruin. Padoek heeft geen knopen en vergrijst met de tijd onder invloed van het zonlicht. Indien u de oorspronkelijke kleur wenst te behouden, dient u deze te behandelen met houtolie.

Drukimpregnatie

Niet-behandeld hout moet tegen ons guur klimaat beschermd worden. Geïmpregneerd hout (klasse 4) krijgt een zoutgroene kleur, is schimmelwerend en is preventief beschermd tegen verrotting en insecten. Het grenenhout (rode den) die we gebruiken bij Gardival is bijzonder geschikt om te impregneren. Als het hout vergrijst, kan het bijgekleurd worden met een groene beits of een kleur naar keuze. 
Wij impregneren in eigen beheer. Het verduurzamingsproduct wordt samen met het hout onder druk gebracht in een cylindervormige ketel totdat het hout volledig verzadigd is. Onze jarenlange ervaring met dit procédé waarborgt deze kwaliteit. 

Onderhoud

Om uw tuinconstructie te beschermen tegen de invloeden van wind, zon en regen, dient u het hout zowel binnen als buiten zo spoedig mogelijk zorgvuldig te behandelen. Het is aan te raden de buitenzijde te behandelen met minstens een beschermingslaag en twee dekkende lagen. Gebruik hiervoor een beits in een kleur naar keuze. Uw verfspecialist zal u ­verschillende verfbeitsen in mooie dekkende kleuren kunnen aanraden. Zorg er alleszins voor dat onbehandeld hout niet in aanraking komt met vocht en onderhoud uw tuinhuis regelmatig om op duurzame wijze te kunnen genieten van de unieke ExteriorLiving-constructies. Voor meer informatie en advies kan u terecht bij uw dichtsbijzijnde dealer.

 

 

 

 

Onze merken